Slide background

Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie richt zich op de behandeling van de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en de medische behandelingen tegen kanker.

Het werkgebied van de fysiotherapie is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor de oncologische fysiotherapie. Die behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en de medische behandelingen tegen kanker. Oncologie fysiotherapie wordt ingezet in alle fasen van de ziekte.

De fysiotherapeut heeft een ondersteunende rol in dit proces of fungeert als coach.

Elke fase vereist een specifieke behandeling:

  • Curatieve/herstel fase; herwinnen vaardigheden en conditie;
  • Palliatieve fase; behouden vaardigheden en gericht op kwaliteit van leven;
  • Terminale fase; begeleiden bij afnemende vaardigheden.

De nadruk ligt op factoren die beïnvloedbaar zijn. Belangrijk is dat er een analyse van belasting en belastbaarheid wordt gemaakt om de balans te herstellen.

Toegespitst op
ondersteuning van mensen
die lijden aan kanker

Als er inzicht in belasting –belastbaarheid is, kunnen conditie en kracht opgebouwd worden aan de hand van graded activity en opbouw middels specifieke kracht en conditie training. Tevens is er aandacht voor ontspanning en mobiliteitsverbetering.

Bewegen heeft een positieve invloed op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Een van onze geriatriefysiotherapeuten heeft de cursus ' oncologische cliënten, fysiotherapeutische vaardigheden' gevolgd, zodat u via individuele begeleiding adequater begeleid kan worden.

Wenst u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neemt u dan contact met ons op.